Så gör du din app-idé till verklighet

Senast uppdaterad

Exempel på en framgångsrik app utvecklad av Appetin.

Resan från idé till en fullt utvecklad och lanserad app är lång och dyr. Många klurar fram innovativa idéer, men endast ett fåtal personer tar sin idé hela vägen till lansering. Varför lyckas bara vissa?

Denna guide beskriver hur du som privatperson kan göra din idé till verklighet. Om du redan har ett företag och kan finansiera utvecklingen av en app, kontakta oss nu på hej@appetin.se.

Vad vet Appetin om det här?

Vad är ditt mål? Att bli nästa "appmiljonär"? Vårat team inkluderar personer som har praktisk erfarenhet av att ha kommit på idéer, utvecklat till produkter och lanserat dessa framgångsrikt på marknaden. Vi är inte bara en vanlig apputvecklingsbyrå, utan vi kan branschen utifrån praktisk erfarenhet.

Marknadsundersökning

Det första du ska göra är en marknadsundersökning. Identifiera nyckelord som beskriver hur din app fungerar och sök runt på internet om det redan finns liknande appar. Försök vara så bred som möjligt i dina sökningar eftersom du kommer bli väldigt besviken om du lägger flera månader på ett projekt som du senare upptäcker redan finns.

Även om det finns liknande appar kanske du har en ny vinkel eller en förbättring av konceptet som innebär att du har en fördel i marknaden. Därför kan du göra en konkurrensmatris där du jämför vilka funktioner, fördelar och nackdelar dina konkurrenter och din app har.

Dokumentera allt du gör noggrant, du kan t.ex. ha ett excel-dokument för konkurrensmatrisen och ett word-dokument där du dokumenterar andra delar av marknadsundersökningen.

Specifikation & skiss

Nu är det dags att bestämma sig hur appen ska fungera och börja skissa. Du kan skissa genom att rita på papper, eller bara skriva en punktlista med funktioner. Materialet du tar fram nu ska du använda senare för att skicka till apputvecklare.

Viktigt i det här skedet är att hålla utseende och gränssnitt enkelt och fokusera mer på funktion. På alla plattformar (iOS, Android) finns det viktiga riktlinjer att följa och dessa har apputvecklaren du anlitar senare bättre koll på.

Skicka materialet till apputvecklare för att få en ungefärlig prisbild.

Starta företag

Du behöver ett företag för att lansera din app på marknaden och för att kunna tjäna pengar på din app. För ett aktiebolag behöver du ett kapital på minst 50 000 kr. Vi rekommenderar att du vänder dig till ALMI i detta skede för rådgivning och hjälp.

Sök finansiering

Här fastnar de flesta. Många tror att man kan bli appmiljonär genom att komma på en idé och sedan lägga några tusenlappar ur fickan. I verkligheten är mer rimliga siffror runt 300 000 kr för appen, plus kostnader för marknadsföring, administration av företaget, eventuellt juridisk rådgivning och framtagande av användarvillkor och andra avtal.

Den totala kostnaden varierar väldigt mycket, men att börja som privatperson och sluta som ett företag med en lanserad produkt på marknaden innebär en del kostnader. Läs mer: Vad kostar det att utveckla en app?

Tips på hur du kan hitta finansiering:

När du söker finansiering, använd all den dokumentation som du fört sedan du startade ditt projekt. Skapa en powerpoint-presentation så att du kan presentera ditt projekt kortfattat och enkelt. Beskriv idé, affärsplan och marknad.

… eller sök delfinansiering

Du kanske kan samla ihop hälften av appens utvecklingskostnad, och efter lite förhandlande med apputvecklaren kommer ni överens om att bygga en förenklad, nedtrimmad, budgetversion av den. Tanken är att du ska ta den enklare appen och kunna visa upp när du söker finansiering eller helt enkelt lansera den för att ”testa” marknaden.

Sprid information om din app

Samtidigt som du söker finansieringsmöjligheter och pratar med apputvecklare, och medan appen håller på att utvecklas, är det viktigt att sprida information om din app för att bygga upp ett namn. Skapa sidor på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, med mera. Din app ska synas överallt. Se till så att vänner och bekanta hjälper dig sprida länkar. Håll konton på sociala medier uppdaterade minst en gång om dagen.

Börja även kontakta nyhetstidningar och journalister som kan vara intresserade av att skriva om appen. De kanske inte vill skriva om den just nu, men nästa gång du kontaktar dem känner de igen ditt namn och chansen att få en artikel är lite större.

Nu då?

När du kan finansiera appen och har gjort en beställning av en apputvecklare, är det dags att lansera appen.

Läs mer

Vad kan vi hjälpa dig med?
Apputveckling - IoT-utveckling - Fintech-utveckling - Systemutveckling