Fintech, en komplett guide

Senast uppdaterad

Fintech är en förkortning på financial technology, även känt som finansteknologi på svenska. Begreppet syftar till att beskriva en pågående sammanföring av IT, banker och produkter där emellan.

Några exempel på fintech-innovationer är iZettle och apparna Tink och Swish. Meningen med fintech är ofta att effektivisera och förenkla privatpersoners hantering av sin ekonomi.

Precis som Internet of Things så har fintech börjat bli stort och tas på allvar väldigt nyligen.

Vad är egentligen fintech då?

Fintech omfattar allt möjligt från kryptovalutor som bitcoin, till fondplacering, veckopengar, betallösningar, integration mot banker, och mycket mer.

Fintech vill besvara frågor som till exempel varför ett epostmeddelande kommer fram omgående, men inte en banköverföring.

Under paraplyt hamnar också försäkringar, riskhantering och finansieringsmodeller som crowd funding. Även säkerheten kring betalningar och pengar omfattas.

Fintech betyder förändring

Inte alla tycker om den förändring som fintech bringar. Fintech berör flera branscher och verksamheter.

Bankernas mardröm?

Många banker har haft samma IT-system i 30 år utan problem. Dessa system är onödigt komplexa, svåra att vidareutveckla på och använder gamla tekniker. Bankerna har därför en viss tröghet när det gäller att implementera nya lösningar.

På grund av fintech hamnar bankerna framför ett vägskäl, ska de själva ge sig in i fintech eller bara samarbete med fintech-bolag?

Swish skapades av Sveriges storbanker. Swish gör det enkelt att skicka och ta emot omgående betalningar. Samtidigt berättar små fintech-startups att bankerna inte är samarbetsvilliga att öppna upp sig. Vissa menar att en tjänst som Swish borde ha varit en vanlig fintech-startup.

Att bankerna inte öppnar upp sig och inte vill vara samarbetsvilliga har lett till att EU har tagit fram ett direktiv som kräver att bankerna ska vara öppna för integration med tredjeparts-tjänster.

Säkerhet

Bankerna öppnar upp sig, betalningar går att genomföra med bara ett klick, hur säkert är egentligen allt detta?

Riskerna ger näring åt ytterliggare en bransch som hamnar under fintech-paraplyt, nämligen datasäkerhet. Företag som BehavioSec som fanns redan innan fintech får helt plötsligt större ansvar och fler roller. Betydelsen av ordentlig generering av slumpmässiga siffror är svår att förmedla till personer som inte redan har kunskap inom IT-säkerhet. Det är viktigt att slumpmässiga siffror faktiskt är slumpmässiga, eftersom de används vid bland annat skapandet av krypteringsnycklar. Grundarna bakom Crypta Labs såg behovet och tog raskt fram ett system som vann Cyber Security Startup 2015.

Bild demonstrerar hur betalning med fingeravtryck går till. Bilden demonstrerar hur betalning med fingeravtryck går till.

Idag har många vanliga mobiltelefoner möjligheten att läsa av fingeravtryck för att identifiera personer. Det är fingeravtryck som säkrar Apple Pay. Biometrics är benämningen för teknik som identifierar en person genom att läsa av till exempel ögat eller fingeravtrycket.

Dålig teknik ger ett falsk trygghet till användaren. Av den anledningen finns det väldigt mycket utrymme för innovation på marknaden för säkerhet kring fintech.

E-handelsgiganten Alibaba vill använda selfies för identifiering med deras Face++. MasterCard satsar också på selfie-betalningar med lansering sommaren 2016 i 14 länder.

Men det är väl bara att hålla upp ett foto på den som telefonen vill identifier, eller? Vad gäller fingeravtryck har forskare på Michigan State University bevisat att de går att fejka med hjälp utav en vanlig skrivare och ett foto på fingeravtrycket.

På grund av alla dessa brister och risker finns det stort utrymme för innovation kring fintech-säkerhet. Om man tänker efter är inte fingeravtryck särskilt säkert eftersom det är så lätt att stjäla en persons fingeravtryck, det har vi lärt oss från film. Ta bara en mugg personen hållt i. Hur långt är egentligen tekniken för 3D-utskrift från att kunna skriva ut en exakt kopia av ett fingeravtryck?

Användbarhet ger bränsle åt fintech

Fintech skiljer sig lite från andra nya tekniker som Internet of Things och Virtual Reality. Vanliga privatpersoner är nämligen inte lika fascinerade av vad fintech är, även om själva produkterna och tjänsterna kan vara väldigt användbara.

Fintech är mer passivt och användbarhet är en av de viktigaste faktorerna som driver in lösningarna i slutanvändarnas vardag. Till exempel så fanns det inget behov hos konsumenter att behöva betala med faktura på internet, men Klarna visade nyttan och enkelheten.

Detta har gett upphov till ett stort intresse för fintech bland entreprenörer och unga företagare. De ser en guldgruva i att förenkla livet för andra människor.

Artikeln uppdateras löpande.

På läshumör?

Våra tjänster

Vad kan vi hjälpa dig med?
Apputveckling - IoT-utveckling - Fintech-utveckling - Systemutveckling