Vad är Internet of Things? Allt om IoT enkelt förklarat

Senast uppdaterad

Vad är sakernas Internet, även kallat Internet of Things eller IoT?

Många pratar om det, många nya företag ger sig in i outforskade områden med nya affärsidéer. Men vad är egentligen Internet of Things, Sakernas Internet, IoT, eller vad man nu vill kalla det? Läs vidare för en komplett guide till IoT.

Internet of Things är uppkopplade prylar. Elektroniska saker som kan skicka och hämta information från internet. Det kan handla om en kaffebyggare som du kan starta från din mobiltelefon, lampor som ändrar färg beroende på vädret ute eller kanske en klimatmätare för växthuset. I och med att det blivit enklare och billigare att ta fram hårdvara idag så är mycket mer möjligt idag än för 10 år sedan.

Hur började allt?

Man kan säga att Internet of Things egentligen har funnits sedan 1982 när Carnegie Mellon University kopplade upp en läskautomat mot internet, idag känd som Internet Coke Machine och lite av en legend. Därefter följde fler mindre projekt, som till exempel en kaffemaskin på University of Cambridge 1992, men framför allt var det mest hobbyprojekt. Det var inte förrän på 2000-talet som man började prata om Internet of Things, och inte förrän på 2010-talet som det började explodera i popularitet.

Bilden visar sökningar efter Internet of Things på Google sedan 2005.

Anledningar till varför Sakernas Internet börjar bli stort just nu

Det finns framför allt tre tydliga orsaker till att Internet of Things börjar bli stort nu:

 • Det finns fler möjligheter för kommunikation mellan hårdvaruenheter
 • Hårdvara är billigare att köpa in
 • Det är enklare för både entusiaster och företag att utveckla och bygga prototyper

Idag kan i princip vem som helst starta sitt eget lilla IoT-projekt och det kanske är därför som det börjar bli så stort. Man behöver bara veta hur man använder Google och ha några slantar över till att beställa hem ett kit.

Idag är det mycket lättare att bygga sina egna prylar. Bilden visar ett påbörjat Arduino-projekt.

Arduino är en plattform för att bygga elektroniska enheter och interaktiva objekt som kan mäta och styra. För många entusiaster är Arduino steg ett in i IoT-världen.

Steg två är en server eller en molntjänst (engelska Cloud Computing) dit information kan skickas eller som information hämtas ifrån. Låt oss föreställa oss en pryl som mäter temperaturen i ditt hem och skickar ett meddelande till din telefon när temperaturen når en viss gräns.

En enkel IoT-produkt behöver alltså:

 1. Själva hårdvaruprylen
 2. En backend (server eller virtuell server i molnet)
 3. En mobilapp

Dessa tre saker är väldigt enkla att få tag på idag. Men för 10 år sedan så var hårdvaran dyr eller svår att få tag på, det fanns knappt några molntjänst-leverantörer, egen server var en dyr investering, och appar existerade inte ens. Inte ens iPhone fanns för 10 år sedan.

Att allt detta finns så lätttillgängligt idag möjliggör Sakernas Internet.

Vilka prylar finns på marknaden idag?

Det finns redan mängder med uppkopplade prylar att köpa redan idag. Nedan ser du några exempel på de allra senaste IoT-produkterna.

 • Amazon Dash Button är en knapp som du placerar vart som helst i ditt hem. Varje gång du trycker på knappen beställer du hem påfyllning av något, till exempel tandkräm.
 • Roost är ett 9V-batteri för brandvarnare som meddelar i din telefon när brandvarnaren piper eller börjar få slut på batteri.
 • Diverse lampor som går att styra och ändra färg på fjärrstyrt.
 • Prodigio av Nespresso är en uppkopplad kaffemaskin, inte allt för olik Trojan Room coffee pot. 😜
 • Foobot vill hjälpa dig mot luftföroreningar genom att mäta inomhusuften på olika sättoch skicka varningar till dig.
 • Parrots Flower Power är en intelligent trådlös sensor som ser till att dina plantor mår bra.
 • Googles självkörande bilar, dessa finns kanske inte direkt på marknaden men kör faktiskt runt ute på gatorna. Mer om självkörande bilar och framtiden nedan!

Arbetslivet och affärsvärlden

Om inte det smarta hemmet växer oväntat fort så kommer vanliga människor stöta på sakernas internet på jobbet först. Arbetsplatser kommer förändras, jobb kommer försvinna och nya jobb och affärsmöjligheter kommer skapas. Men det mesta kommer inte den vanliga människan märka av särskilt mycket.

Tekniker som RFID och Bluetooth LE öppnar många dörrar, kanske bokstavligen talat när anställda kommer till jobbet och automatiskt identifieras. I fabriker kan robotar och utrustning samverka och organisera arbete automatiskt genom att vara uppkopplade.

Vad händer med postens anställda när paket kan identifiera sig själva och tala om vart de ska, automatiskt omhändertas och fraktas, och för att öppna paketet så måste mottagaren identifiera sig?

Medicin och sjukvård

Smarta prylar finns redan inom sjukvården. Intel har skapat ett armband som mäter hur mycket Parkinson-patienter skakar. Är inte det en typisk IoT-sak? Det finns även uppkopplade plåster och pillerdoserare som skickar meddelande till dig när det är dags att ta nästa tablett.

Detta leder oss till nästa fråga - är sakernas internet säkert? Vad innebär detta skickande och lagrande av all denna information?

Är det en risk eller en trygghet med en uppkopplad pacemaker?

Sekretess

När du läser detta kanske det redan flyger en drönare utanför ditt fönster och filmar dig. Dags att starta upp ett företag som specialiserar sig på att upptäcka och varna för smygfilmande drönare?

Vad är sakernas Internet, även kallat Internet of Things eller IoT? Drönare kan vara helt ljudlösa och väldigt små, Kamera och direktuppkoppling mot internet riskerar att kränka människors privatliv.

Men det är inte bara din fysiska sekretess som frågetecken uppstår kring. All information som en smart pryl skickar upp på internet lagras ju någonstans. Hur den informationen lagras och vilka som har åtkomst till den kanske inte den vanliga användaren har någon aning om. Idag vet sociala medier som Facebook exakt vart du befinner dig någonstans och har historik kring vart du varit.

Kanske är det du själv som flyger drönaren och filmar i trädgården. Drönaren skickar videoströmmen till en molntjänst där den lagras så att du och din familj när som helst kan titta på filmen. Kan anställda på företaget som tillverkade drönaren komma åt filmen?

Om företagen lär sig hantera information och säkerhet på rätt sätt borde inte problemen finnas. Det finns för många fördelar med drönare för att samhället ska avfärda dem på grund av lite fönstertittande. Fönstertittandet kommer bara leda till att tekniken för att förhindra det tas fram.

Vad Internet of Things innebär för framtiden

Vad händer egentligen när helt plötsligt varenda liten sak är uppkopplad på internet? Då kommer vi in på ett annat koncept — Big Data. Big data är en samlingsterm för när vi sparar så mycket information att det börjar bli svårt att analysera och dra nytta av informationen. Det bildas en hel vetenskap kring hur man ska gå till väga för att analysera data och separera viktig information från vardaglig information.

Om en dator i din bil har information om vart alla andra bilar är, kan den då köra säkrare än du?

När vi lär oss att ta hand om den stora mängd data som kan samlas in med hjälp utav Internet of Things öppnas nya vägar för saker som självstyrda bilar och många andra automatiserade processer.

Det smarta hemmet

Med en app kan man styra temperatur och annat i huset.

Tryggheten att via en app kunna se att spisen faktiskt stängdes av och att dörren är låst, det är vad det smarta hemmet bringar. Men som allt annat IoT spinner det iväg till att handla om effektivisering, förenkling och besparing. Ett smart hem kan sänka temperaturen med några grader när ingen är hemma och höja det igen när någon är på väg hem. Utvecklingen är faktiskt redan ganska långt fram här. Du kan till exempel köpa ett Startpaket för smarta hem på Clas Ohlson och alla större elektronikkedjor har numera uppkopplade glödlampor som du kan inhandla.

Hur användbara alla dessa prylar och funktioner är i praktiken är en annan fråga. Internet of Things handlar inte om onödiga prylar, utan om helheten som skapas när varenda liten detalj är uppkopplad.

Internet of Things i ännu större skala

Internet of Things gör att saker kopplas samman med varandra. När detta sker i väldigt stor skala kan misstag minimeras och optimala lösningar tas fram. När du ska på restaurant så kommer inte din bil köra dig till en restaurant som är fullbokad. Postade paket kommer aldrig fastna (om det inte är på grund av sabotage eller naturkatastrof).

Trängselskatten i Stockholm skulle kunna vara direkt kopplad till den faktiska trängseln, om alla bilar och gator var uppkopplade trängseln kunde räknas ut.

Gräver man väldigt djupt och försöker förstå sig på hur framtiden kan fungera på grund av sakernas internet så börjar det bli väldigt intressant och man kan hitta många sätt att till exempel spara på energi. När inte bara ditt kylskåp vet att mjölken är slut, utan även butiken och din bil vet det, så behöver du inte ens tänka på att köpa mjölk, den lastas automatiskt i farten på när din bil har vägarna förbi.

Artikeln uppdateras löpande.

Vad händer efter Internet of Things? Läs vidare om artificiell intelligens!

Vad kan vi hjälpa dig med?
Apputveckling - IoT-utveckling - Fintech-utveckling - Systemutveckling